Fortsätt till huvudinnehåll

Italiensk viol- och blåbärsglass


Förra veckan hann jag inte skriva nåt inlägg då mina underbara småsyskon var på besök men jag hittade på receptet till den här glassen och baserat på deras reaktioner redan när de slickade skålen så blev den väldigt lyckad, för den var renskrapad.



Italiensk viol och blåbärsglass

4 st äggulor
80 g strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 tsk vaniljpulver
2 tsk viol essens
2 dl god blåbärssylt
2 msk florsocker

Steg 1. Blanda  äggulor, strösocker och vaniljpulver i en kastrull och vispa det till en ljus fluffig kräm på svag värme. Rör sedan samman 2 dl av vispgrädden och 2 dl standardmjölk som sen vispas ner lite åt gången i kastrullen tills det blandats. Kyl därefter detta tills det är kylskåpskallt.

Steg 2. Vispa den resterande grädden (2 dl) med viol essensen samt florsockret, och rör sedan ner 2 dl blåbärssylt. Slutligen ska blandningen från steg 1 röras samman med detta.

Steg 3. Häll den färdiga blandningen i din glassmaskin (allt kanske inte ryms om det är en liten glassmaskin så kolla kapaciteten för just din och anpassa mängden efter det) och låt gå enligt din glassmaskins anvisning.

Min Kitchen Aid glassmaskin lät jag gå i 30 minuter och då var den fortfarande ganska mjuk, så jag la den i en lämplig plastbunke och lät den stå i frysen i ca 2 timmar också. Servera gärna glassen med vispad grädde och violströssel eller blåbärssås.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver