söndag 17 mars 2013

Tema brunch med recept på amerikanska pannkakor, scones och Mimosas

Söndagsbrunch är en storfavorit för mig, men jag har tidigare inte hittat nåt färdigt recept på amerikanska pannkakor som riktigt fallit mig i smaken. Sist när jag bjöd på brunch så lyckades jag i alla fall att skapa receptet som är precis som jag vill ha det och det följer nedan.



Sessas Amerikanska pannkakor 4-6 portioner

Ingredienser: 6 st äggulor, 6 st äggvitor, 3,75 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 0,5 dl socker, 0,5 krm salt, 0,5 dl philadelphiaost, 75 g smält smör och 3,5 dl standardmjölk. Börja med att vispa äggvitorna till en marängsmet (du ska kunna vända bunken upp och ner) samtidigt som smöret får smälta i en kastrull. Vispa därefter äggulorna pösigt och tillsätt philadelphiaosten och blanda väl. Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt dessa, det smälta smöret samt mjölken till ägg och creamcheese blandningen. Avsluta med att försiktigt vända ner marängen. Stek tills gyllenbruna i smör och servera på en gång, jag rekommenderar knaperstekt ekologiskt bacon och lönnsirap till, det blir en fantastisk smak med sältan och sötman tillsammans. 




Scones måste också vara något av det enklaste man kan göra när man vill ha ett gott tillbehör på väldigt kort tid. Det här receptet hittade jag en gång för längesedan och det är super basic. Man blandar 1 tsk salt, 4 tsk bakpulver och 7-8 dl vetemjöl. Sen tillsätter man 100 g rumsvarmt smör och rör samman till en grynig massa och tillsätter slutligen 3 dl standardmjölk. Sluta knåda när det formats till en deg, gör ca 16 st bollar av degen och sätt i aluminiumformar så får de en fin form. Grädda i 250 grader i ca 10 min. Som tillbehör till dessa är det jättegott att ha först smör och sen philadelphia ost samt att ovanpå osten lägga en klick med lemoncurd, alternativt blåbärs- eller björnbärssylt/marmelad





En fruktsallad är alltid ett bra komplement till brunch och här så är det bara smak och fantasi som begränsar.



Ett enkelt knep att få en lyxig känsla är att servera i kristallglas eller liknande portionsformar, här är det jordgubb och smultronyoghurt med lite musli. Det blir mycket trevligare än att ställa fram förpackningar och djuptallrikar tycker jag. Likväl som att jag brukar hälla upp juicen i champagneglas, alternativt att jag riktigt lyxar till det med Mimosas: Då tar man ca 4 cl färskpressad apelsinjuice i ett champagne glas, tillsätter 1cl curaçao orange och fyller upp resten av glaset med god torr champagne, prosecco eller mousserande vitt vin.



Sen kan man självklart lägga till, plocka bort och göra om som man önskar men det här är i alla fall mitt favoritupplägg när jag gör brunch! Hoppas det kan ge lite inspiration och prova receptet till pannkakorna de är verkligen oemotståndliga!



En trevlig söndag till er alla och kram från mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar