Fortsätt till huvudinnehåll

Recept på min favoritglass, cookies- and creamparfait

Jag älskar glass från Häagen Dazs och de har en variant som heter Cookies and cream, vilken jag har haft svårt att få tag på. Till slut slog det mig att det är ju inte svårare än att jag försöker återskapa smaken själv, så här kommer mitt recept! På bilden nedan så fryste jag in parfaiten (du behöver alltså ingen glassmaskin) i portionsformar och toppade med maränger i olika storlekar som jag gjorde av äggvitorna som blir över när man gör glassen. Som sista finish häller jag min chokladkolasås över, det blir verkligen pricken över i:et!



Recept: Cookies and cream parfait

Ingredienser: 4 dl vispgrädde, 4 ekologiska äggulor, 1 dl socker, 2 msk ljus sirap, 1 tsk vaniljpulver och 1 paket Oreo cookies.

Vispa vispgrädden i en bunke och vispa samman alla övriga ingredienser utom kakorna i en annan bunke. Blanda sedan ihop grädden med äggsmeten och krossa därefter kakorna och blanda samman med parfaiten. Frys  minst 4-5 timmar och ta fram 20-30 min före servering, det är verkligen en perfekt dessert att förbereda några dagar i förväg om så önskas.

Chokladkolasåsen görs lämpligast just innan servering men glassen är givetvis god även utan kolasåsen. 

Recept: Kolasås med smak av choklad

Ingredienser: 1 dl vispgrädde, 0,5 dl ljust muscovadosocker, 0, 5 dl ljus sirap, 0,5 krm salt, 0,5-1 tsk kakaopulver, 1 tsk vaniljpulver och 1 msk smör.

Blanda allt utom smöret och låt koka upp under konstant omrörning tills det tjocknat. Tillsätt slutligen smöret och låt svalna lite innan servering. Vill man ha lite mindre sötma så är det alltid gott att göra salt kolasås, då tillsätter du sist av allt 1 tsk havssalt och blandar försiktigt, det blir väldigt gott tycker jag, men det är en smaksak.

Kram från mig!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver