Fortsätt till huvudinnehåll

Fantastiskt god filmjölkslimpa!



Jag har under en period försökt att skapa ett recept som skulle smaka precis som min sambos favoritbröd och här är resultatet. Det blev ett par experiment men till sist så smakade det som på restaurangen där vi har ätit originalbrödet jag ville efterlikna. Enda skillnaden är att jag ville göra det lite mer hälsosamt så jag har bland annat chiafrön med nyttig Omega-3 samt fykornskross i brödet.Om man ska frysa in det så är det bra att skiva det innan och sen kan man rosta det när det ska ätas, det blir jättegott. Hoppas ni tycker om det!

"Sessas favoritlimpa"

Ingredienser:

2,5 dl grovt rågmjöl
2,5 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
0.5 dl chiafrön
0.5 dl 4-kornskross
1 dl lingonsylt
1 dl mörk sirap
3 dl filmjölk
1 tsk salt
2 msk brödkrydda
4 tsk bikarbonat

Gör så här:  Blanda samman de torra ingredienserna väl och tillsätt sedan sylt, filmjölk samt sirap. Arbeta samman degen så att den är helt blandad, men arbeta snabbt så att den inte hinner bli seg. Klä en brödform med bakplåtspapper och klipp bort överskottet som sticker ut utanför formen. Häll i degen/smeten och släta till ytan. Grädde sedan i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter, men använd brödsticka och kontrollera så att den är färdig, olika ugnar kan variera en hel del i hur snabbt de gräddar. Lyft till sist ur brödet med bakplåtspappret och låt svalna på galler under bakduk innan det skivas.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Oemotståndlig chokladtårta med salt karamellmousse

Till min kära mammas födelsedag i år gjorde jag en tårta som är helt underbar, oemotståndlig rent utav. Jag hittade ett recept på en tårta som heter "Chocolate Shock" från ett konditori i New York. Jag använde det som inspiration, men bytte ut och gjorde om en hel del, som vanligt. Så här kommer min variant, jag vill tillägga att det här receptet var tidskrävande, men man kan faktiskt hoppa vissa moment, för nu är det först en botten, sen en mjölkchokladkräm med lakrits, en salt karamellmousse och slutligen en mörk chokladganache. Med kylning och alla moment är det inget man gör i en handvändning, men reaktionerna jag fick gjorde det till väl spenderad tid. Men man kan faktiskt göra bara botten och moussen, eller välja bort något av chokladlagren, det är bara att låta fantasin, och hur mycket tid man har avgöra. Botten: Ta kakorna från 1 förpackning Oreo cookies (skrapa bort den vita fyllningen först) och krossa fint. Rosta 50 g flagad mandel och krossa des

Potatisvåfflor/plättar med löjrom

I det här receptet är det fyra ganska stora portioner med frasiga potatisvåfflor/plättar och löjrom med tillbehör. Så om det ska serveras som en förrätt kan receptet för just smeten halveras, men tillbehören skulle jag lämna oförändrade i mängd. Har man inget våffeljärn så kan man göra små plättar istället. men då förlorar man mycket av frasigheten. Sist när jag gjorde dessa så hade jag inget våffeljärn så då gjorde jag den varianten, det funkar det med men tänk på att göra plättarna riktigt tunna!   Tillbehör:                                                                                           4 portioner 100g löjom (fryst går jättebra) 1 dl crème fraiche 1 dl finhackad rödlök 1 msk hackad gräslök eller krondill till garnering Forma ovaler av löjrommen, crème fraichen och rödlökshacket och lägg på en tallrik. Smet: 2 dl kallt vatten 3.25 dl vetemjöl lite salt 3 dl vispgrädde 1 tsk bakpulver 200g riven potatis Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt för

Tårta med romrussinkaka och romsmörkräm

Det här är en riktig vuxentårta, både smakmässigt men också i bemärkelsen att det är mörk rom i som inte har kokat. Så tänk på att inte äta den här och sätta dig bakom ratten efteråt, det är nog lämpligt att vänta en stund. I New York har de faktiskt ett Cupcake ställe med 21-års åldersgräns och den här hade nog platsat där. Med det sagt, gillar man Romrussin och kaffe i kakor? Då älskar man den här liksom jag! Romrussin: 2 dl russin 1 dl mörk rom   Blötlägg russinen i rom minst ett par timmar innan kakan ska bakas, gärna kvällen innan så det får dra in. Till kakan:   150 g smält smör 3 dl råsocker 3 dl vetemjöl 2 ägg Vispa ägg och socker och blanda i de övriga ingredienser, samt slutligen russinen och häll i en smord bröad form. Grädda högt upp i ugnen med 175 graders temperatur i ca. 35 min. Låt svalna och skär i två delar. Rom smörkräm: 300 g rumsvarmt smör 1 dl ljust muscovadosocker 0,5-0,75 dl mörk rom 4 dl florsocker 3 tsk snabbespresso (pulver